Jelikož právě začala jahodová sezóna, musím sem přidat recept na nadýchané lívance.
Co potřebujete ?
- hladká mouka – 2 hrnky
- prášek do pečiva – 2 čajové lžičky
- vlažné mléko – 2 hrnky
- vajíčka – 2 ks
- máslo – 1/4 až 1/2 hrnku (můžete nahradit olejem)
Postup
Mouku prosejemea přidáme prášek do pečiva. Mléko vlijeme do misky, přidáme žloutky a rozehřáté máslo a zamícháme. Bílky si vyšleháme v tuhý sníh. Směs mléka, vajíček a másla pomalu přilijeme k mouce a šleháme metlou, aby se nám nevytvořily pucky. Do takto vytvořeného těsta pomalu přimícháváme vyšlehaný sníh.
Těsto nalijeme na pánvičku a smažíme pomalu dozlatova. Můžete vytvořit malé lívanečky nebo těsto nalít do malé pánvičky a vytvořit tak větší lívanec.
Lívance poté podáváme s tím, na co máte chuť. Lze pokapat javorovým nebo jiným sirupem, nebo si udělat jahodový rozvar či jen rozšťouchané jahody.